Kategorier
Kost Skönhet

Är choklad orsaken till dina finnar? – Vi reder ut kakaons fördelar och nackdelar

Att choklad är svårt att motstå kan vi väl alla vara överens om. Oavsett om du har en dålig dag eller har ett sötsug som inte går att stilla utan att synda med en liten, liten bit mitt i veckan så får choklad oss att må om möjligt lite bättre.

Hur mycket tillfredsställelse en bit än ger dig så tror en del att chokladen kan vara upphovet för dina finnar. Men stämmer verkligen detta?

Men är det sant eller falskt att man får finnar utav den?

Det är just denna oreda som vi ska ta och reda ut en gång för alla.

Vad säger experterna?

Om vi ska lyssna till vad dermatologer säger så menar de på att chokladen i sig inte påverkar uppkomsten av akne och även fast den vetskapen kommer som en tröst till de flesta av oss chokladälskare i vårt avlånga land, så finns det ändå fler faktorer som vi bör se över kring detta ämne.

Det är vetenskapligt bevisat att en näringsrik kost som inte innefattar ett intag på en alltför hög konsumtion av dåliga fetter och socker är det ultimata, och den mest hälsosamma riktlinje att eftersträva, detta konstaterande kommer nog inte som en stor överraskning för någon av oss.

Chokladexperten på bild i sin butik

Vad forskningen visar är att våra kroppar höjer sin talgproduktion i samband med att vi äter socker och mättade fetter som höjer våra kolesterolvärden. Dr. Albert M Kligman genomförde för många år sedan ett populärt forskningsexperiment där han försåg ungdomar med chokladkakor. Den ena gruppen fick riktiga chokladkakor, medans den andra fick kakor med smaksättning av choklad. Det visade sig efteråt att det inte fanns några avvikelser i någon av grupperna.

Alltså kan choklad liksom alla andra livsmedel som innehåller socker orsaka akne beroende på mängden vi stoppar i oss.

Fördelarna och nackdelarna med olika typer av choklad

Mörk choklad, vit- eller mjölkchoklad, finns det någon skillnad mellan dessa som gör att jag har en mindre chans för att drabbas av akne?

Det finns mängder av olika sorter, både vad gäller smak och textur och en del har vi ju även hört ska vara till en fördel för oss gällande både sexlust och bättre hy

För en del kan mejeriprodukter och överdrivet hög konsumtion av socker rubba hormonbalansen och därav öka talgproduktionen som orsakar akne, om du är en av dem, så rådas du till att välja den mörka chokladen som alternativ istället för den vita som innehåller mer socker.

Förutom det faktum att det mörka alternativet innehåller en lägre del socker så innehåller den även mer kakao – som både innehåller antioxidanter och har mycket bra hälsoeffekter för både hjärtat och hyn.

Andra bra hälsoeffekter är att kakaon skyddar kroppen mot fria radikaler och dess skadliga effekter.

Slutligen, kom ihåg att vi alla är olika och att du reagerar på ditt helt unika vis. En del personer kan äta massvis utan att få något utbrott i form av finnar medan andra reagerar efter ett par rutor. Testa dig fram för att se vad som funkar för just dig! Att äta en bit choklad lite då och då kommer kanske inte ge dig ett utbrott. Lagom är alltid bäst.

Hur har påståendet gällande sambandet mellan choklad och akne startats, om det nu inte stämmer?

Vem av oss har inte hört ett påstående och trott på att det är sanningen utan att se över källkritiken? Det är på just den vägen som ryktesspridningen med finnar i samband med choklad.

Den främsta anledningen att denna myt spridits världen över har en koppling till kvinnor i fertil ålder. När kvinnor menstruerar så höjs hennes hormonnivåer och denna förändring gör att man suktar efter en viss typ av mat som kan leda till att finnar bryter ut.

Man tror alltså att den choklad man äter ger upphov till finnarna istället för den hormonförändring som skett – den som är det egentliga problemet.

Vilken mat ska jag avstå ifrån för att minska riskerna för att drabbas av finnar?

Med tanke på hur snabbmat, halvfabrikat, läsk, socker och fett ökat sin del i vår kost markant världen över idag så kommer inte akne att få ett gott rykte gällande sambandet till vad vi äter, i alla fall inte om det hamnar i ryktesvåg som vår älskade choklad.

Men ännu en gång, inget livsmedel kommer i sig att orsaka akne, utan det handlar mer om konsumtionen av ett specifik födoämne.

Om du fortsättningsvis drabbas av utbrott i form av finnar trots att du provat att sålla ut de livsmedel som du trott varit orsaken till din akne så skulle jag varmt rekommendera dig till att se över din hudtyp.

Har du en fet och oljig hy så tenderar du att ligga i riskzonen för att lätt drabbas av finnar. En fet och oljig hy har en ökad talgproduktion (det som gör att du uppfattar din hy oljig) som orsakar akne och kräver därför rätt hudvårdsprodukter som lindrar besväret, samt för att motverka att porer täpps till av de bakterier som ger uppkomsten av finnar.

Hur gör jag för att bli av med mina finnar?

När du vet vilken hudtyp du har så vet du även vilka hudvårdsprodukter som passar just dig och din hy. För att motverka akne så är det viktigt att läsa sig till vad som är bäst för just din hudtyp. Olika hudtyper så som:

  • Kombinerad (Oftast fet i T-zonen och torr eller neutral i resterande delar av ansiktet)
  • Fet (Upplever att du har en oljig hy som aldrig stramar efter rengöring)
  • Torr (Stramar och är fnasig)

Det finns även många produkter som hjälper dig att ta kontroll över din akne men utöver rätt hudvård så är det även viktigt att tänka på vad du stoppar i dig. Att dricka tillräckligt med vatten är väldigt viktigt, och det hjälper dig även till en vacker hy full med lyster och elasticitet.

Håll koll på att du får i dig alla de vitaminer och mineraler som du behöver på daglig basis.

Huden är det största organ som vi har och det kan på ett sådant finurligt sätt visa dig hur din insida mår, ju bättre du behandlar din insida genom att äta en måttlig andel choklad desto bättre kommer din hy att se ut och finnarna kan mycket väl avta med en kostomläggning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *