Kategorier
Skönhet

Gör din egen ansiktsmask hemma? – Här är de bästa ingredienserna och vad de gör för din hy

När du köper en ansiktsmask så innehåller den ofta massa biprodukter och kemikalier som egentligen inte är annat än onödiga för din hud. När du gör din egen ansiktsmask hemma kan du välja exakt vilka livsmedelsprodukter du vill använda och du säkerställer på så vis att den mask du själv nu skapat bara innehåller det din hud mår bra av.

Den fungerar som en inpackning för din hud, en inpackning vars effekt kan verka främjande på många olika sätt beroende på vilka ingredienser den innehåller. Den kan till exempel rädda en glåmig och tråkig hud och lämna den full med lyster, hjälpa till att motverka rynkor, fina linjer och kråksparkar, akne, öka blodcirkulationen, rensa bort smuts från pormaskar, få bort döda hudceller och återfukta den. Det finns väldigt många alternativ på marknaden i alla olika prisklasser som kan tänkas passa dig och din budget, men hur bra vore det inte om de var helt gratis?

Om jag sa att du har flera stycken liggandes just nu i ditt kylskåp, skulle du ens tro mig då?

Det är nämligen sant! Du kan göra din egna ansiktsmask med hjälp av massor av olika livsmedel som du kan välja och vraka bland.

Att göra sin egna ansiktsmask är inte svårt så länge man vet vilka ingredienser man kan använda och framförallt hur dess hälsofrämjande egenskaper hjälper oss att ta befälet över alla olika sorters problem man kan tänkas ha med sin hy.

Det bästa är att välja ut ingredienser utifrån din hud och vad den kan tänkas behöva, det tar du reda på som bäst genom att kolla upp vilken hudtyp du har och när du vet det, så vet du även vilka typer av ingredienser som skulle passa sig bäst i din ansiktsmask.

Du gör inte bara din hud en jättetjänst utan genom att välja närodlade och ekologiska produkter så stödjer du din lokala leverantör samtidigt som du gör en insats för miljön. Naturliga ansiktsmasker verkar effektivt och är i det långa loppet mycket billigare alternativ till de du kan köpa i affären. Sen är det ju lite roligt att kladda omkring som ett barn igen också.

Hälsocoachen.se

Så här gör du din egen naturliga ansiktsmask

“Ska jag gå ut med potatismos i pannan och selleri som sticker ut ur öronen?”

– Självklart får du det, om du vill!

Dock tycker vi att det mest lämpliga är att skämma bort dig själv under en spa-liknande stund. En time-out i skönhetens tecken som du behöver och är värd utan att behöva lägga ut en förmögenhet på olika produkter som kan göra din hy gott. Andra fördelar som kommer med att göra sina egna ansiktsmasker själv, är att du slipper allt vad tillsatser heter. Du kan lätt lägga ihop din egna genom att ta reda på vad varje enskilt livsmedel är bra för och på så vis kan du blanda dina egna och du kan även lätt göra en s.k multi masking.

Att “multimaska” innebär att du använder dig av två eller fler masker samtidigt på olika områden i ditt ansikte, detta är främst effektivt och bra för dig med bland-/kombinerad hy för att främja olika hudåkommor och problem samtidigt.

Bakningsprocess

Nu är det bara välja ut de livsmedel ur listan nedan som bäst stämmer in på vad din hy är i behov av. Sedan tar du fram en bunke och en gaffel/visp, alternativt en mixer och blandar ihop de olika produkterna till en lättapplicerad sörja.

Kladda på ansiktsmasken och låt verka 10-20 minuter för bästa effekt.

För dig som inte vill blanda dina egna ingredienser så har vi en massa färdiga recept på ansiktmasker att välja mellan.

Lista över livsmedel och deras bidrag till en bättre hy

För att du lätt ska kunna göra din egna ansiktsmask hemma, så behöver vi gå igenom ett gäng olika livsmedel för att du ska veta vad de är bra för. Här listar vi därför ett gäng olika ingredienser att ha i din hemgjorda mask.

Rekommenderad läsning: 10 vitaminer för en yngre & fräschare hy – Ge din hud en naturlig anti-age boost

Yoghurt

Visste du att yoghurt har en renande effekt och hjälper oss att bli av med döda hudceller? Därför fungerar den utmärkt som bas i din ansiktsmask. Som om inte det vore nog, så fungerar den även utmärkt som rengöringskräm!

Banan

Bananer innehåller en mängd olika egenskaper som anses vara viktiga för hudens hälsa och skönhet. Bananen är den perfekta frukten att ta med i din ansiktsmask för att förebygga olika plågor som akne kan ge. Den kan även bromsa uppkomsten av rynkor och är mycket fördelaktig att använda när det kommer till att läka hudpartier som blivit drabbad av sjukdomar, som tex psoriasis.

Gurkmeja

Gurkmeja är en antioxidant och en naturligt inflammationsdämpande extrakt. Den är därför perfekt att användas på dig som drabbas av akne, har rosacea eller psoriasis. Var dock försiktig att inyr lägga den på en sårig hud för att motverka irritation och sveda.

Äggvita

Genom att lägga äggvita i ditt ansikte, håller du rynkor och stora porer borta. Äggvita har nämligen en åtstramande effekt på vår hud.

Äggula

Äggula verkar återfuktande för huden.

Jordgubbar

Jordgubbar innehåller salicylsyra vilket är ett av de vanligaste ämnen man använder vid behandling av akne och oren hud.

Citron

Citron är en frukt med många olika användningsområden och lyckligtvis är den även effektiv mot våra hudfläckar! Se bara till att skölja av ditt ansikte ordentligt efteråt annars kan din hud vid utsatthet av solstrålar dra på sig nya fläckar. Citronens egenskaper verkar även rengörande och uppiggande för din hy.

Tomat

Tomater fungerar naturligt sammandragande mot huden och minskar överflödig oljeproduktion. Att addera tomat till din ansiktsmask hjälper dig att behandla dina finnar och pormaskar. Dess innehåll av vitamin A, C och lykopen hjälper till att reglera hudens pH-värde, vilket minskar oönskade imperfektioner. Tack vare dess naturliga syror är tomaten även ett naturligt hjälpmedel för att ta bort döda hudceller.

Gurka

Att gurkskivor livar upp trötta ögon visste ni kanske redan. Om inte annat så finns det faktiskt fler anledningar till att de så vanligt förekommer på spa i filmer. Visste du att gurkskivor även sägs hjälpa till att rena våra porer och orenheter?

Att doppa dem i lite saft från en citron för att sedan badda dem lätt på pigmenteringar och fräknar sägs även kunna ha en blekande effekt.

Honung

Honungens effekt på kroppen

Honung verkar bakteriedödande för vår hud och kan ibland påskynda läkningen av sår. Det sägs även kunna bleka ärr! Förutom det verkar den återfuktande och lugnande för huden.

Avokado

Avokadons effekt på kroppen

Avokadon innehåller massor av hälsosamma fleromättade fetter, därför gör den sig perfekt i ansiktsmasker med sina mjukgörande effekter.

Vetegroddar

Vetegroddar är fulla av näringsrika och värdefulla vitaminer, mineraler och proteiner som har en oerhört positiv inverkan på vår hud.

Aloe vera

En riktigt kraftfull anti-inflammatorisk och antiseptisk växt som hjälper din hud med att lugna svullnad och irritation, till att läka och minska synligheten av ärr samt bromsa utvecklingen av mindre rynkor.

Kanel

Rik på antioxidanter och hjälper dig att minska uppkomsten av pormaskar och akne. Att använda kanel i din ansiktsmask motverkar med regelbunden användning ett för tidigt åldrande av cellerna.

Havergryn

Havregryn hjälper dig att rengöra din hud på djupet genom att suga upp fett och smuts. Utöver de effekterna så lugnar, skyddar och verkar det även läkande mot vår hy.

Gelatin

Gelatin är en näringsrik ingrediens som hjälper till att rensa blockerade porer vilket i sin tur minskar risken för att finnar bildas.

Mandelmjöl

Mandel hjälper till att stärka din hud, lugnar och ger näring samtidigt som den har en uppmjukande effekt.

Kaffe

Visste du att kaffe innehåller antioxidanter som sägs skydda vår hud mot farliga luftburna ämnen som avgaser, besprutningar och kemikalier? Utöver det är kaffe även förebyggande mot hudens åldrande och sägs även kunna ge resultat mot bristningar och celluliter.

Potatis

Rå potatis verkar åtstramande för vår hud och gör den mjuk. Så skär den på mitten och gnid i cirkulerande rörelser i hela ditt ansikte. P.s, håll dig borta ifrån fönstret om du är tätt bebodd med grannar.

Varför man bör göra sin egen ansiktsmask

Huden är vår kropps största organ och dess främsta och bästa skydd mot patogener och det finns mycket den gör för oss som vi kanske inte tänker på. Funktioner som reglering av kroppens temperatur, skydd av den inre strukturen och sensationer vid beröring och tryck är bara några få. Att ha en slät och glänsande hud är många gånger ett starkt tecken på att man har en god hälsa, men det finns dock många inre och yttre faktorer som kan ha en negativ påverkan på hudens nödvändiga funktioner. Det kan till exempel vara:

  • Utsätter sig för solens farliga strålar
  • Överdriven användning av kemiska substanser som tvål, kosmenika etc
  • Förtäring av alkohol- och/eller tobak
  • Att du äter en obalanserad och ohälsosam kost

Att du nu tar dig en stund till att hjälpa din hud att återställa genom en skön, härlig och läkande mask är därför en väldigt bra idé. Nu när du hittat hit behöver du inte ens lägga ut en smärre förmögenhet för att hitta den perfekta ansiktsmasken för dig. Vi har nämligen listat alla de fördelar som olika livsmedel har att bidra med till din hud. Detta utöver det faktum att en mask alltid  skänker en viss energi och välbefinnande till kropp och själ. Om du läst hela artikeln – så har du förmodligen redan förvånats över hur mycket fördelar som du kan ge din hy bara genom att lägga alla dessa ingredienser på huden, istället för i magen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *