Kategorier
Skönhet

Pormaskar, Blackheads & Whiteheads – Så blir du av med dem effektivt

Blackheads, whiteheads, pormaskar eller komedoner. Vi alla vet hur besvärliga de kan vara. Dess uppkomst må vara mindre än finnar, men det innebär tyvärr inte att vi stör oss mindre på dem för det.

Nu undrar du förmodligen hur du ska bli av med dem?

Jag ska svara det lite längre ner i artikeln. Men först tänkte jag att vi ska lära känna dessa olika typer av pormaskar och finnar.

Skillnaden mellan Blackheads och Whiteheads

Först och främst, så är dessa två åkommor en form av akne som återfinns i både ansikte och på kroppen.

Akne kan klassificeras som antingen inflammatoriska eller icke-inflammatoriska skador. De inflammatoriska skadorna är smärtsamma utbrott av s.k finnar, som är svullna och röda. Andra ord på dessa kan vara blemmor, varbölder, plitor eller noduler.

Sedan finns det icke-inflammatoriska skador, som å andra sidan, är en typ av mild akne som också är känd som pormaskar. Dessa bildas när porerna blockeras med talg, smuts eller döda hudceller. Nu djupdyker vi ner i ämnet.

I grund och botten är blackheads och whiteheads samma sak, eftersom de är båda är igentäppta porer, men hur skiljer sig de då åt?

Jo… Blackheads är nämligen även kända som öppna komedoner. Tänk på det som ett äpple. När du skär ett äpple och exponerar det för luft, så ändras det i färg genom oxidationen och lite så är det även med blackheads, när dess “lock” glappar så är det extra känsligt för att invaderas av föroreningar och smuts.

Det är alltså oxidationen som orsakar att de utvecklar sin svarta färg.

Whiteheads, å andra sidan, kallas för stängda komedoner.

Detta är också täppta porer, men de har inte detta “lock” som blackheads har. Eftersom det inte finns något sätt för luft att komma i kontakt med föroreningarna inuti porerna, så sker ingen oxidation och de förblir därför vita.

Orsaker till varför du kan drabbas av olika pormaskar

Vill du använda bilden ovan på din hemsida?

Självklart går det bra. Men endast om du länkar till oss som källa genom att använda koden nedan i sin helhet:

<img src=”https://www.xn--hlsocoachen-l8a.se/wp-content/uploads/2020/09/akneanledningar.jpg” alt=”6 anledningar till akne av Hälsocoachen” style=” =”width:840px;height:765px;”>Infographic av <a href=”https://www.hälsocoachen.se”>Hälsocoachen.se</a>

Det finns flera orsaker till akne. Faktorerna kan variera kraftigt, allt ifrån dem kost du äter, vilket smink- och vilka hudvårdsprodukter du använder till vilken miljö du vistas i kan vara några av de påverkande faktorerna.

Du löper en större risk för att drabbas av- eller är mer benägen att utveckla blackheads om du har eller upplever något av följande:

 • Du producerar överskott av talg
 • Det finns Propionibacterium acnes-bakterier (akne-orsakande bakterier) på din hud
 • Du genomgår hormonella förändringar eller tar p-piller
 • Du tar vissa läkemedel, som androgener eller kortikosteroider

Mer benägen för att få whiteheads är du om:

 • Acne finns genetiskt i din familj
 • Du stressar mycket
 • Du upplever ångest
 • Du använder mycket smink som kan täppa till porerna

När det kommer till vilken kost och livsmedel som bör undvikas är detsamma för all typ av akne. Detsamma gäller vare sig om om du har en inflammatorisk eller icke-inflammatorisk akne.

Om vi som exempel ser till den typen av mat med ett högt glykemiskt index, som är ett system där du mäter hur stor sannolikhet det är att en viss typ av mat påverkar blodsockernivån så har det visat sig gynna de personer som lätt drabbas av akne.

När du äter mat med ett högt glykemiskt index så producerar nämligen din kropp mer insulin som ett sätt att hålla blodsockernivån i schack. Det är ju faktiskt en bra sak, men att producera för mycket insulin kan härleda till att din hud råkar ut för problem.

För mycket insulin triggar nämligen de androgena hormonerna och detta resulterar i överaktiva oljekörtlar och vilket medför en större risk för att din hud ska drabbas av utbrott.

Du kan räkna med skräpmat som orsak till akne också. Förutom att ha ett högt glykemiskt index har skräpmat och halvfabrikat ett mycket litet till inget näringsvärde (det är därför dessa livsmedel kallas för just det – skräpmat)

Hur du blir av med pormaskarna blackhead/whitehead?

Det finns tyvärr ingen mirakelprodukt som fungerar för alla, utan du behöver finna en produkt som funkar för just dig. Men för att lyckas med det så behöver du veta vad du ska leta efter i en produkt.

Läs mer: De 10 bästa produkterna för akne behandling – Bli av med dina finnar snabbt och effektivt

Så blir du av med Blackheads

Så ser blackheads ut

Produkter med salicylsyra är bra för dig. Dessa ingredienser rensar porerna och dödar de bakterier som orsakar akne.

Vitamin A-produkter (som adapalen och tretinoin) eller retinolkrämer är också ett bra alternativ. De främjar cellomsättningen och hjälper porerna att tömmas för att få aknebekämpande krämer och medicin att fungera bättre.

De kan dock öka känsligheten mot solen, så att ett bra solskydd är ett måste.

Du kan också prova våra DIY ansiktsmasker för blackheads. Tänk dock på att begränsa användningen av dem till tre gånger i veckan för att undvika att irritera huden ytterligare.

Så blir du av med Whiteheads

Så ser whiteheads ut

Salicylsyra och benzoylperoxid är bra val av ingredienser för att behandla whiteheads eftersom benzoylperoxid bäst behandlar inflammatorisk akne. Men bortsett från dessa två så är även alfa-hydroxisyror som mandel- och glykolsyra också bra alternativ.

Mandelsyra reglerar oljeproduktionen och är utmärkt för personer med torr hud.

Samtidigt avlägsnar glykolsyra hudens toppskikt för att tillåta produkter att tränga in lättare i huden. Det hjälper också till att motverka och minska synligheten av akneärr.

Tänk på att AHA kan göra dig mer känslig för solen. Så, gör det till en vana att smörja in dig med solskydd varje dag.

Hur du förebygger framtida återfall

Lyckligtvis kan man förhindra problemet och förebygga uppkomsten av black-/whiteheads. Men förutom förebyggande åtgärder kan följande tips också tillämpas om du redan drabbats av dem.Tips på åtgärder för pormaskar

 • Använd smink och hudvårdsprodukter som är speciellt utformade efter din hudtyp
 • Byt sängkläder minst en gång i veckan. De är fulla av bakterier, smuts och olja som kan komma in i dina porer
 • Rengör dina sminkborstar och andra verktyg varje vecka
 • Gå inte till sängs utan att rengöra ditt ansikte från smink och smuts
 • Kläm inte dina finnar och pormaskar. Det kan orsaka akneärr
 • Ge inte upp på dina aknebehandlingar för tidigt. Det tar vanligtvis minst 4 veckor innan du börjar att se förbättringar
 • Dessutom, sluta aldrig att använda aknebehandlingarna innan den rekommenderade tiden. Fortsätt att applicera dem för att förhindra framtida utbrott och utvecklande resistans
 • Undvik att använda för många produkter på din hud samtidigt
 • Undvik att rengöra och skrubba ditt ansikte för mycket eftersom det kan irritera huden
 • Håll ditt hår ifrån ditt ansikte när du sover eller tränar, till exempel med hjälp av ett hårband eller snodd

Slutsats

Akne innebär inte endast finnar. Det innebär även igentäppta porer som whiteheads och blackheads. Även om de inte är smärtsamma, kan de fortfarande vara skadliga inte bara för din hud utan även för ditt självförtroende och din självkänsla.

Genom att ta reda på vad just du har att göra med, får du en bättre utgångspunkt för att kunna eliminera dem. För gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *