Halsocoachen

Finnar på kroppen

Finnar på kroppen uppstår vanligtvis genom inflammerade talgkörtlar. Här hittar du mer information om varför du kan få små finnar på kroppen och hur du kan göra för att bli av med dessa.

Företag med hudbehandlingar

Har du svårt att bli av med finnar och akne själv kan du vända dig till ett företag som är specialister på hudproblem och akne.
FöretagOmHandla
Acnespecialisten erbjuder moderna och effektiva hudbehandlingar för dig som har problem med akne och finnar. Teamet på Acnespecialisten besitter över 25 års erfarenhet av behandling mot finnar. Med fina resultat är kundnöjdheten mycket hög vad gäller att få bort finnar.acnespecialisten.se
På Sveriges Skönhetscenter hittar du en rad olika behandlingar och metoder som kan hjälpa dig att bli av med finnar. Här finns även behandlingar för ärr och bristningar.sverigesskonhetscenter.se
Nordiska Kliniken ligger i framkant när det kommer till plastikkirurgi och estetiska behandlingar. Här hittar du ansiktsbehandlingar mot akne, men också metoder som hjälper dig att bli av med ärr.nordiskakliniken.se

Vad är finnar?

Finnar, även kallat akne, är ett mycket vanligt hudproblem som beror på att talgkörtlarna har blivit inflammerade. Finnar kan du även få om det har uppstått irritation i hårsäckarna och smuts och bakterier har tagit sig in. I varje hårsäck produceras en typ av fett (talg) och blir det för mycket talgproduktion kombinerat med hudrester från din kropp kan finnar uppstå.

Varför får man finnar?

Under puberteten är finnar mycket vanliga och beror då främst på förändrad hormonbalans i kroppen som orsakar en överproduktion av talg. Finnar kan också uppstå på grund av dålig kosthållning och hälsa, samt felaktiga hudvårdsprodukter eller hudvårdsrutiner. Hos umo.se kan du hitta mer information om finnar och hur de uppstår.

Varför får man finnar på ryggen?

Har du ofta problem med finnar på ryggen beror det vanligtvis på tilltäppta porer. Finnar på ryggen uppstår när du svettas mycket och inte rengör huden noga efteråt, till exempel efter träning.

Varför får man finnar på hakan?

Den främsta orsaken till att du får finnar runt munnen och på hakan är hormonell obalans i din kropp. Detta är något som är vanligt i samband med stress och menstruation, men kan också bero på användande av preventivmedel.

Varför får man finnar i pannan?

Akne och finnar i pannan är oftast kopplat till din urinblåsa och matsmältning. Är det så att du ofta är trög i magen kan du behöva se över din kosthållning för att bli av med problemet.

Varför får man finnar på rumpan?

På rumpan sitter extra många talgkörtlar och därför är det inte ovanligt att få problem med finnar på detta område. Du kan minska problemet genom att tvätta med mild tvål dagligen eller efter du har svettats.

Varför får man finnar runt munnen?

Orsaken till att du får finnar runt munnen är densamma som varför du får finnar på hakan. Det beror helt enkelt på att du har en hormonell obalans i kroppen, till exempel på grund av pubertet, mens eller preventivmedel.

Varför får man finnar på kinderna?

Finnar på kinderna kan uppstå av flera orsaker. Det kan bland annat bero på allergi och rökning, men också en för hög konsumtion av mjölkprodukter. Sluta röka och minska intaget av laktos och se om det gör skillnad.

Varför får man finnar på näsan?

Finnar på näsan kan spåras till dåligt matsmältningssystem, men det kan också orsakas av rökning och alkohol såväl som hormonella obalanser, till exempel om du har upplevt mycket stress under en period.

Varför får man finnar på pannan?

Den främsta orsaken till att du får finnar i pannan beror på att ditt matsmältningssystem inte fungerar optimalt. Här kan det vara värt att se över din kosthållning och minska på intaget av fett.

Varför får man finnar på bröstet?

På bröstet är porerna oftast större och det gör det lättare för svett, orenheter och smuts att samlas. Detta, kombinerat med för mycket talg, kan orsaka att du får finnar på bröstet.

Varför får man finnar i hårbotten?

Finnar i hårbotten beror i de allra flesta fall på hårsäcksinflammationer. I hårbotten finns mängder med hårstrån som kan växa fel och skapa finnar. Även en överproduktion av talg kan vara boven i dramat.

Hur får man bort finnar?

Det finns flera sätt att gå tillväga för att bli av med finnar. Ett vanligt misstag är att klämma och peta, men det gör oftast inflammationen värre. Med hjälp av rätt produkter och hudvård kan du dock bli av med finnar på ett mer skonsamt sätt. Du kan hos apotekethjartat.se hitta bra produkter som hjälper dig i kampen mot dina finnar. Nedan ser du också exempel på vad du kan göra för att motverka finnar. 

  • Använd en mild tvål och tvätta inte mer än 1-2 gånger om dagen
  • Undvik feta oljor och hudkrämer som täpper till porerna
  • Peta och kläm inte på finnen – det gör det värre!
  • Minska konsumtionen av fet mat och socker
  • Ta hjälp av receptfria läkemedel som innehåller bensoylperoxid
  • Undvik oljebaserade sminkprodukter

Varför gör finnar ont?

Det är inte alla finnar som smärtar och ömmar, men en smärtsam finne beror oftast på hudinflammationen som uppstår. Är finnen mycket stor eller går inåt är sannolikheten till smärta och obehag mycket större, just eftersom inflammationen får huden att spännas ut och bli öm.

Varför ska man inte klämma finnar?

Det kan kännas lockande att börja klämma på en finne för att förhindra att den blir större. Om du klämmer finns det dock risk för att talgkörteln skadas och att det kommer in bakterier, något som i sin tur gör att inflammationen blir värre. Du ökar också risken för ärrbildning.