Kategorier
Skönhet

Finnar på kroppen? – Body Map hitta orsaken till din kroppsakne

Kroppsakne eller finnar på kroppen är något som dagligen plågar många svenskar och husmorstipsen är många.

Vi har gått igenom alla kroppens delar för att du på ett unikt sätt via vår body map ska kunna hitta orsaken till problemt, likväl som de naturliga insatser du kan göra för att bli kvitt problemet.

Vi listar även tips på vad du bör tänka på för att förebygga akneproblem på de olika kroppsdelarna axlar, rygg, rumpa, armar och ben.

Vad är och varför får du finnar?

Akne, eller “finnar” som blivit ett kärt och känt namn i folkmun kan vara lika oönskat som besvärligt. Ofta vet man inte varför man utsätts och det finns lika många myter och förklaringar som det finns finnar på din kropp. Finnar eller acne innebär att våra talgkörtlar producerar mer talg än vanligt och lägger sig som en fet hinna över talgkörtlarnas öppning och tillsammans med hudrester så bildas därefter pormaskar. I detta skede så är pormasken extra mottaglig för bakterier och på så vis föds en finne.

Dessa finnar, eller akne, är vi som mest mottagliga för att få när vi är unga och befinner oss i puberteten, helt enkelt för att kroppens hormonbalans förändras, men det är absolut inte ovanligt att dessa oönskade blemmor följer med oss in i vårt vuxna liv. Alla har vi väl haft en irriterande finne i ansiktet dagen före en viktig dejt eller händelse?  Lider du av ansiktsakne just nu rekommenderar vi vår face map.

Vanligaste områden på kroppen där finnar förekommer

Många upplever att de får finnar i samband med träning, menstruation, graviditet och ägglossning men hur besvärligt det än kan vara så är det fullt möjligt att minska besvären på naturlig väg, även om det ibland kan ta lite tid. Finnar kan se olika ut, det kan vara allt ifrån en stor, röd ömmande böld till en liten gul upphöjning och dessa kan man få var som helst på kroppen, även om de vanligast förekommer i ansiktet, på ryggen, på bröstet, och många upplever även att axlarna är ett utsatt område, helt enkelt för att dessa utsatta områden omfattar flest talgkörtlar.

Något som dock kan kännas som en trygghet och en fantastisk tröst är en kinesisk metod kallad Body Mapping. Denna Body Mapping metod innebär helt enkelt att man med hjälp av en kroppskarta kan ta reda på genom finnarna eller aknens placering vad man behöver se efter gällande sitt leverne, sin hygien, kläder eller andra tänkvärda saker som kan gälla just dig och din acne.

Så fungerar body map

Hur fungerar då denna Body Mapping och hur kan jag utifrån placering av min acne få reda på vad just jag ska se efter eller förändra för att göra mig av med finnarna på min kropp? Lokalisera den siffra som reflekterar ditt problemområde, leta sedan reda på rätt siffra och läs på om anledningen till varför du får finnar i just detta område. Sist men absolut inte minst ser du över de olika lösningarna som kan hjälpa dig bli av med din akne. Se de fyra enkla stegen för att lokalisera, förstå och förebygga dina hudproblem nedan:

 1. Lokalisera den zon på din kropp där du har problem med finnar/akne på bilden över body mappen.
 2. Läs sedan på om den zon där du har problem med nedan för att ta reda på varför du drabbats, vad din kropp försöker säga dig och hur du på bästa sätt blir av med akne besvären.
 3. Läs på om orsaken till besväret, varför du kan ha drabbats och vad din kropp försöker säga dig.
 4. Läs igenom de olika lösningarna som kommer hjälpa dig behandla och bli av med finnarna. Vi har även en guid över vilka produkter som är mest effektiva mot finnar.

(Klicka på bilden för att förstora.)

Body map över finnar på kroppen

Body map för lokalisering av akneproblem samt orsak och åtgärder beroende på drabbat område

Vill  du använda vår body map på din hemsida. Det är okej för oss så länge du använder länken nedan för att även hänvisa till originalet:

<img src=”https://www.xn--hlsocoachen-l8a.se/wp-content/uploads/2020/06/Body-map-for-finnar-pa-kroppen.jpg” alt=”Body Map från Hälsocoachen.se” style=” =”width:840px;height:690pxpx;”>Body Map från<a href=”https://www.xn--hlsocoachen-l8a.se/finnar-kroppen”>Hälsocoachen.se.</a>

Finnar på: Bröstet

Finnar på bröstet

Din acnes placering är på bröstet.

Dessa finnar har en koppling till matsmältningssystemet. Det kan även tyda på att du använt en del tröjor gjorda på ett material som inte har en optimal andningsförmåga, polyester eller nylon för att nämna få.

Varför:

 • Lever ett aktivt liv och svettas mycket.
 • Friktion och irritation från kläder med en dålig andningsfunktion.
 • Dålig kost.
 • Du äter mycket stark mat.
 • Du dricker mycket kalla drycker.
 • Allergier.

Tips på behandling:

 • Se till att duscha direkt i anslutning till aktiv aktivitet.
 • Använd löst sittande ryggsäckar och tröjor med god andningsfuktion (Förslagsvis av textiler som bomull) så att de inte utgör friktion mot bröstet.
 • Tvätta tröjor och BHar efter daglig användning.
 • Använd hudlotions, tvätt- och sköljmedel som är anpassat för en känslig hud. Och skippa parfym.
 • Eftersom din acnes placering är kopplat till din mage så kan det vara av värde att se över ev. dålig kost eller allergier. Det kan även vara av värde att dra ner på fisk och skaldjur för en tid, det kan i vissa fall motverka ytterligare besvär av bröstacne.

Finnar på: Armarna

Aknedrabbat område på armarna


Din acnes placering är på armarna och det tyder på att dina finnar har en koppling till en ev vitaminbrist. Många som har detta problemområde är i stort behov av vitamin-B och i god välmening så skulle jag råda dig att tillföra det till din kost.

Det finns även andra hudåkommor som kan visa sig på armarna, Keratosis pilaris är en av dem och dessa liknar röda eller bruna små upphöjda prickar som påminner lite om gåshud.

Detta är en mycket vanlig men godartad hudsjukdom som drabbar hela 40% av befolkningen. Dessa försvinner oftast av sig själv men personligen upptäckte jag hur mina försvann i samband med ett aktivt liv och daglig massage.

Finnarna på armarna är ofta väldigt känsliga och sårbara. Det finns även andra orsaker till att dina finnar satt sig just här och jag tänkte lista en del här nedan och vad du kan göra för att motverka dem.

Varför:

 • Likt ryggakne så kan hårt åtsittande kläder vara en av anledningarna till att det blossar upp.
 • Friktion från axelbandsremmar från exempelvis väskor.
 • Överproduktion av talg.

Tips på behandling:

 • Se till att alltid duscha i anslutning till aktiv aktivitet.
 • Använd löst sittande kläder med god andningsförmåga.
 • Undvik hudkräm med parfym och ingredienser som täpper till porer. Så få ingredienser som möjligt! Byt ut tvätt- och sköljmedel till sådana som är anpassade för en känslig hud.
 • Använd handväskor.

Finnar på: Benen

Uppkomsten av akne på ben

Att få akneutslag på benen kan verkligen vara en rejäl plåga. Som om det inte vore nog måste man även använda sig av någon form av byxor när man är ute och går vilket orsakar ännu större smärta.

Varför:

 • Du använder byxor som ger friktion i samband med rörelse som irriterar huden.
 • Inåtväxande hårstrån efter exempelvis vaxning eller rakning.
 • Allergier från tex skölj- eller tvättmedel.

Tips på behandling:

 • Återfukta huden om den känns torr med använd dig då av hudkrämer som inte är för fet och som är anpassad för en känslig hud utan parfym.
 • Håll en god hygien.
 • Byt ut tvätt- och sköljmedel till sådana som är anpassade för en känslig hud.
 • Använd löst sittande byxor med en god andningsförmåga.
 • Om du rakar benen – Se till att göra det medhårs.

Finnar på: Rygg & Axlar

Finnar med placering på axlar och rygg

Dina finnar har en placering på ryggen och/eller axlarna.

Detta är det allra vanligaste området på kroppen som drabbas av finnar och det har en koppling till matsmältningssystemet, om du anser att du äter en god och näringsrik kost så kan det också drabba dig om du:

 • Utsätts frekvent för svettningar. (Drabbar ofta dig som lever ett aktivt liv och/eller tränar)
 • Du duschar inte i direkt anslutning efter träning.
 • Friktion och irritation från kläder eller annan textil (Förslagsvis tröjor med dålig andningsfunktion eller att de är för tätt åtsittande, ryggsäckar.)
 • Bodylotion eller annan typ att mjukgörande kräm som täpper till porer.
 • Du äter fet och kaloririk mat ofta.
 • Du sover sämre än vanligt.
 • Allergier
 • Mjälleksem.
 • Hårsäcksinflammation (Obalans mellan naturligt förekommande hudbakterier eller jästsvampar.

Detta utsatta område upplevs väldigt vanligt hos många människor, främst för de aktiva. Många upplever att dessa finnar uppkommer i samband då de svettas och får en förhöjd kroppstemperatur, till exempel vid träning. Att vi svettas är kroppens försvar mot överhettning och dagligen svettas vi i snitt ett par deciliter till en halv liter varje dag beroende på livsstil, stress, träning och andra faktorer. Svettas kan man göra överallt på kroppen, men mycket dunstar bort utan din kännedom. Svett innehåller till största del av vatten men även i ringa mängd salt och andra ämnen. Därför är det extra viktigt att duscha efter att man utövat någon form av fysisk aktivitet.

Genom att se till att ha en god tarmflora och ibland utesluta mjölkprotein, socker och vete och lägga till goda bakterier i form av probiotika kan du lindra dina akneproblem och ibland även eksem avsevärt. Använder du balsam eller andra hårprodukter? I sådana fall kan det vara så att det hamnar rester av dessa på just ditt utsatta område och det kan i sin tur täppa till porer och utveckla finnarna.

Andra gynnsamma lösningar för att bli av med finnarna på ryggen och axlarna:

 • Välj kläder med god andningsfunktion och som inte sitter för åtsittande. (Förslagsvis textiler av bomull) och om du är ryggsäcksanvändare, lossa på axelbanden något.
 • Tvätta dina tränings- och vardagskläder efter daglig användning.
 • Tvätta sängkläder ofta.
 • Använd hudlotions med så få ingredienser som möjligt och utan parfym. Välj sådana som är anpassade för en mild och känslig hud.
 • Om du använder balsam eller andra hårprodukter, tvätta håret innan kroppen, då har du störst chans att skölja och tvätta bort resterna. Många upplever även att en mjuk skrubborste  underlättar.
 • Välj tvätt- och sköljmedel för känslig hud.
 • Inverstera i ett bra badsalt och bada en gång i veckan.
 • Minska intaget av mat med högt kalorivärde samt fetthalt.

Finnar på: Rumpan & Säte

Att dina finnar blossar upp på detta område kan ha att göra med att 1. Dina underkläder är smutsiga eller är av ett material som inte tillåter din hud att andas som den bör. Det kan även tyda på att de är alldeles för tajta. 2. Du har en torr hy. 3. Matsmältningen, förslagsvis att du ser över din kost och se till att du får i dig mer fibrer (kostfibrer) och 4. Du äter en del kryddstark mat.

Varför:

 • Smutsiga eller för hårt åtsittande underkläder med dålig andningsförmåga.
 • Det är vanligare att drabbas under varma väderförhållanden.
 • Du sitter för mycket eller för länge.
 • En hårig rumpa hjälper värme, svett och kroppsfetter att hållas centrerad på området.
 • Allergier
 • Dåligt matsmältningssystem
 • Du lider av uppblåsthet.
 • För mycket väl kyld dryck.
 • Du äter mycket kryddstark mat.
 • Inåtväxande hårsäckar.
 • Dålig hygien.

Tips på behandling:

 • Håll en god hygien och tvätta dig lite extra om det är lite vildvuxet där nere. Använd gärna rena underkläder av bomull med god andningsförmåga.
 • Undvik att sitta längre tid. Har du ett stillasittande arbete så bör du försöka att röra på dig om möjligt en gång/timme.
 • Undvik hudkräm med parfym och ingredienser som täpper till porer. Så få ingredienser som möjligt! Byt ut tvätt- och sköljmedel till sådana som är anpassade för en känslig hud.
 • Höj intaget av frukt och grönt och tugga mer! På så vis hjälper du matsmältningen på traven och blir av med uppblåsthet.
 • Drick mindre av väl kylda drycker, allra mest på morgonen då kroppen inte hunnit återfått sin värme.

Läs också: Är choklad orsaken till dina finnar? – Vi reder ut kakaons fördelar och nackdelar

Att tänka på när det kommer till finnar på din kropp

Att få och bli av med finnar lokaliserade på din kropp är inte någon hastig procedur. Nej, faktum är att det via livsstilsförändringar som kost och hälsa kan ta väldigt lång tid att bli av med finnarna. Men genom att lyssna på din kropp och justera ditt leverne därefter kan du minimera risken till att dina problemområden blossar upp igen i framtiden.

För att skynda på läkeprocessen av ditt akne problem så finns det behandlingar för finnar som man kan testa på för att påskynda processen något.

Detta ska inte ses som en snabb lösning utan som en komplementering till den dagliga hudvårdsrutinen och även implementeringen av de tips vi nämnt ovan för att du ska bli fri dina finnar.

Att tänka på är att någon enstaka finne inte utgör ett problem utan kan ofta relateras till stress eller bakterier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *