Kategorier
Skönhet

Finnar i Ansiktet? – Face map för lokalisering och behandling av ansiktsakne

Det finns och har funnits många olika förklaringar och orsaker till dessa aknebesvär som i folkmun tillika fått ett kärt känt namn, “finnar”. En del stämmer, men desto fler är myter. Låt oss spräcka myterna, lokalisera orsaken och råda bot på problemet!

Att få finnar i ansiktet är ett vanligt hudproblem som drabbar talgkörtlar och porer. När dessa producerar en för stor mängd fett så täpps porerna igen och det bildas pormaskar, detta fett lägger sig därefter som ett lock över pormaskarna som är extra känsliga för bakterier och det resulterar i att de blir inflammerade.

Lider du av akne på kroppen, då gör du bäst i att kika på vår bodymap som hjälper dig lokalisera problemet med din kroppsakne.

Vilka drabbas av ansiktsakne

Ibland kan det vara svårt att veta hur dessa problematiska upphov av aknebesvär infinner sig. En stor del av de som drabbas får dessa hudåkommor som länge känt under fertil ålder som kvinna, då hormonbalansen rubbas under en viss tid på månaden, andra även under stress och under tonåren.

Men som vuxen vet man inte alltid varför man drabbas mer än som fertil kvinna under menstruation och ägglossning, än mindre att man kan göra små som stora förändringar för att förebygga dem.

Varför du får finnar i ansiktet​

De förändringar som drabbar ditt anskte kan handla om att till exempel byta örngott oftare och/eller rengöra sin telefon för att nämna ett fåtal. Hur ofta kommer vi inte i kontakt med handtag, bankkortsteriminaler, hissknappar och andra offentliga små ting utan att tvätta händerna innan vi i direkt anslutning tar upp telefonen för att ta ett samtal?

Under det samtalet så har du hunnit flytta miljontals bakterier till ditt ansikte från din telefon som kan ge upphov till bl.a akne.

En offentlig toalett har 18 gånger mindre bakterier än din mobiltelefon

Stora förändringar som kan tyckas svåra för en del kan vara att ändra sin kost och livsstil.

Lyckligtvis så kan man göra förändringar för att motverka uppkomsten av akne genom att via placeringen av dessa oönskade besvär ta reda på orsaken till varför de uppstår. För hur konstigt det än må låta så kan din aknes placering berätta för dig vilket organ i din kropp som kräver en förändring, extra omtanke eller tillägg samt vilken förändring du bör göra i din kost eller i ditt liv för att du ska få en vacker hy igen. Tåls att säga är att rengöring är mycket viktigt för att ha en chans att få bukt med din akne.

Vi har tidigare testat ett antal produkter för behandling av finnar och att investera i en bra ansiktsrengöring är av högt värde för både dig med eller utan akne. Eftersom huden i ansiktet är väldigt tunn och skör så hör inte en vanlig tvål hemma där. Något annat som är värt att tänka på är att rengöra ansiktet det sista du gör när du kliver ut ur duschen. På så sätt motverkar du att eventuella balsamrester ligger kvar i ansiktet och irriterar porerna. Att förebygga problemet är A och O, annars är det lätt att du kan drabbas av akneärr som kan leda till att du har ett nytt problem att ta itu med i framtiden.

Face Mapping – Orsaken till din ansiktsakne och vad du kan göra åt det

Med hjälp av vår facemap kan du lokalisera ditt problem utifrån placeringen av din akne och på så sätt få reda på vad som är grunden till problemet.

Så här fungerar face mappen: Du börjar med att leta fram den siffra som överensstämmer med placeringen av dina finnar på bilden nedan. Därefter kan du enkelt leta upp respektive siffra i numrerad ordning under bilden. Där beskriver jag sedan vad problemet är kopplat till och hur du kan göra för att motverka besvären och uppkomsten.

Vill du använda hälsocoachens facemap på din hemsida? Självklart går det bra. Men endast om du använder koden nedan i sin helhet:

<img src=”https://www.xn--hlsocoachen-l8a.se/wp-content/uploads/2020/06/bodymap-finnar-i-ansiktet.jpg=”width:840px;height:708px;”>BodyMap från <a href=”https://www.hälsocoachen.se”>Hälsocoachen</a>

1. Finnar i pannan

Din aknes placering är i pannan/över ögonbrynen. Har intaget av skräpmat, halvfabrikat och/eller fett ökats på sistone så kan matsmältningen ha fått sig en törn och därmed gett uppkomsten till din akne.

Vad du ska göra är att drick mer vatten och öka intaget av fibrer (Kostfibrer) som är bra för tarmrörelserna och binder vatten. Tänk på att kostfibrer endast finns i vegetabiliska livsmedel.

2. Finnar mellan ögonen

Dina finnar är placerade i mitten av dina ögonbryn, ovanför näsan. Detta har ofta med levern att göra.

Det du kan göra för att förbättra din situation är att skippa alkohol och mjölkprodukter.

Lider du av allergier så brukar akne även uppkomma just här, så se över ingredienserna i den mat som du äter . För att vara lite extra snäll mot din lever så uppskattas det att du utövar någon typ av kroppsrörelse dagligen, förslagsvis att ta en skön promenad, ta trapporna istället för hissen, hoppa av bussen en hållplats tidigare och varför inte ta och städa hemmet?

Utöver det så är sömn väldigt viktigt. Den där skönhetssömnen som det oftast pratar om är alltså ingen myt!

3. Finnar bredvid ögonen

Din aknes placering är kring ögonen och/eller kindbenet jäms med öronens början och fram mot kindbenet. Njurarna är kroppens “reningsbank” och några av njurarnas stora ansvar är att rena blodet, bilda urin samt reglera salthalten.

Akne kring ögonen och även påsar och svarta ringar under ögonen tyder på uttorkning. Fyll på vattenflaskan och botten upp!

Att dra ner på koffein och alkohol är att föredra då dessa två agerar uttorkande.

Extra viktigt för dig med akne kring ögonen är även noggran rengöring av telefon, samt att byta örngott lite oftare bidrar även gott till att motarbeta detta.

4. Finnar på näsan

Din aknes placering är på näsan.

Det du kan göra är att minska intaget av kryddstark mat samt kött. Välj gärna mat med lågt kolesterol och byt ut de mättade fetterna mot de bra – omättade.

Det är vanligt att du har högt blodtryck och låga nivåer av vitamin B om din akne upprepade gånger blossar upp på denna placering.

Din foundation kan också vara en bov i dramat, har du kollat utgångsdatumet? Är den ordentligt tillsluten?

5. Finnar på kinden

Din aknes placering är på kinderna (äppelkinderna).

Röker du?

Lider du av astma, andra andningssvårigheter eller allergier?

Denna placering kan nämligen påvisa att det finns ett problem med syresättningen.

Om du inte känner igen dig i de ovan så kan det även bero på att din kropp är överhettad vilket kan göra att talgkörtlarna producerar mer fett som i sin tur täpper till porerna och bildar pormaskar som sedan blir inflammerad (=akne).

Det du kan göra är att äta mer väl kyld mat, minska sockerintaget och se till att få mycket frisk luft.

Undvik en kost som försurar din kropp (kött, fisk, ägg, socker, mjölkprodukter, koffein, pasta, spannmål, vete för att nämna några) och ät mer av frukt, bär, grönsaker, potatis och rotfrukter, svamp och ta med fördel tillskott av kalcium och magnesium.

Var extra noga med att byta örngott ofta och att rengöra din telefon då mycket bakterier flyttas från dessa till just ditt problemområde.

6. Finnar runt munnen

Din aknes placering är kring munnen samt vid mungiporna.

Detta är ett stort problemområde för många och tråkigt nog oundvikligt.

Kanske har du stressat mer än vanligt?

Eller befinner dig under den tiden på månaden då hormonerna befinner sig i obalans (menstruation och ägglossning)?

Det du kan göra för att förebygga aknen är att se över sömnen, (tvi den som säger att skönhetssömnen är en myt!), drick mycket vatten, ät mycket grönt! Gärna gröna blad, och var noga med rengöring morgon och kväll.

Jag kan även varmt rekommendera att investera i en bra ansiktsrengöring som är anpassad för just din hy beroende på om du har oljig, kombinerad eller torr.

7. Finnar på hakan

Din aknes placering är på hakan.

Det bästa du kan göra är att öka ditt intag av fiberer och drick en kopp örtté om dagen!

8. Finnar på halspartiet

Din aknes placering är på halsen.

Akne i detta område kan innebära att din kropp bekämpar bakterier för att – förhoppningsvis undvika sjukdom.

Det du kan göra är att vila och unna dig lite extra tid åt avslappning. Varför inte pröva någon typ av yoga eller meditationsövning?

Ett par sista ord om ansiktsakne

Tänk på att nästa gång du drabbas av aknebesvär, ta hjälp av denna Face Map för att få bukt med finnarna i ansiktet omgående.

Det kan många gånger vara så att det bara är din kropp som önskar kommunicera med dig, men att du har varit en dålig kompis och inte lyssnat.

Kom även ihåg att bara för att du får en finne på näsan så behöver det heller inte betyda att det är något fel på ditt hjärta.

Lycka till och ta hand om dig och din kropp!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *