Kategorier
Skönhet

Bristningar & Ärr – Orsak, typ och åtgärd

Ärr & Bristningar – Snabbgenomgång

Bristningar och ärr skiljer sig mycket ifrån varandra, trots att dess uppkomst ibland kan tyckas utgöra en lika stor del skada på vårt utseende såsom självkänsla.

Uppkomsten av ärr är ett påminnande resultat från kroppens egna läkningsprocess. De kan utvecklas efter acne, som är den vanligaste hudsjukdomen i vårt avlånga land, efter en skada, eller ett sår från t ex en olycka eller operation.

Oavsett hur detta ärr kommit till så har uppkomsten av det resulterat i att din hud fått producerat kollagen för att återansluta de trasiga vävnaderna efter “såret”. Under läkeprocessen har även en sårskorpa bildats som skydd och för att motverka bakteriers möjlighet att tränga ner i det drabbade området.

När läkningsprocessen är fulländad så faller sårskorpan av och där under kan man, om man har otur, fått ett ärr som resultat.

Bristningar, å andra sidan, är sällan ett tecken på allvarliga medicinska problem. De utvecklas vanligast på grund av att huden blivit uttänjd, exempelvis under en graviditet.

Bristningar börjar vanligtvis som plana röda linjer som visar sig som linjära streck på din hud. De vanligaste områden att drabbas av bristningar har visat sig vara på låren, buken, ljumskar och bröst.

Orsak till ärrbildning/bristningar:

Uppkomsten av ärr kommer vanligtvis från vävnadsskador. Det kan bero på något av följande:

  • Olyckor och/eller andra skador
  • Riv- och/eller bitmärken
  • Kroppspiercingar och tatueringar
  • Komplikationer från andra hudförhållanden, som akne och vattkoppor

Det finns två vanliga faktorer i samband med bristningar.

  • Den vanligaste är att huden blivit uttänjd under exempelvis en graviditet, en kraftig viktökning eller tillväxtspurt under tonåren.
  • En annan anledning kan vara det naturligt förekommande hormonet kortisol.

Det är när du får för mycket av just kortisol, som du kan få när du till exempel drabbats av binjurestörningar, så förlorar huden sin naturliga elasticitet.

De olika typerna av ärr

Ärr har inga andra symtom förutom de fysiska förändringarna som berör det drabbade området. Det finns dock olika typer av ärr.

Plana ärr

Plana ärr uppkommer som en del av kroppens naturliga läkningsprocess. Det är den vanligaste typen av ärr.

Först tenderar plana ärr att vara mörka i sitt utseende men vanligtvis ljusnar dessa efter ett par månader.

Keloida ärr

Keloiders uppkomst är ett resultat efter ett överskott av kollagenproduktion. Ärren fortsätter att växa bortom det drabbade området även efter att såret redan har läkt.

Dess utseende liknar ett uppsvällt eller “svulstigt” ärr och har en hård gummiliknande struktur. Kan ibland även klia och kännas smärtsamma.

Hypertrofiska ärr

Hypertrofiska ärr liknar keloidärren eftersom de båda beror på överskott av kollagen. Det som skiljer dessa ifrån varandra är att hypertrofiska ärr inte fortsätter att växa bortom det skadade området.

Gropiga/indragna ärr

“Gropiga” ärr brukar kopplas till tillfälliga hudförhållanden, som kan uppkomma efter akne och vattkoppor. De kan också härröra från en skada som resultat efter en fettförlust under huden.

Bristningar, under tiden, ser inte likadana ut. Deras utseende beror på hur länge du har haft dem, deras läge samt deras orsaker.

Trots dess olikhet så har de gemensamt:

“Indragna” inslag på huden
De går i färgerna lila, rosa eller blå
Ljusnar med tiden

Kan man minska synligheten av sina ärr?

Metoder att minska synligheten av dina ärr & bristningar

Oavsett hur ett ärr kommit till så välkomnar vi sällan dem med öppna armar, det på grund av att de kommer att sitta där för all framtid. Men! Det finns produkter och saker du kan göra för att minska synligheten på dem.

För att minska synligheten på dina ärr så bör du först och främst se till att täcka dem när du exponerar dem i solljus. Det gör du enkelt med hjälp av kläder eller en speciell tejp som är speciellt anpassad för att kunna sitta på vår hud.

Det finns även produkter som kan hjälpa dig att minska synligheten på dina ärr. Efter ett antal undersökningar vi gått igenom så har vi dragit slutsatsen att de ärr som stör personer allra mest är de ärr som uppkommit efter utbrott av akne i ansiktet.

Eftersom vår hud i ansiktet är mer skör än resterande delar av vår kropp så kräver den lite mer omtanke och försiktighet, dina produkter ska därför vara noga utvalda.

Du ska alltid se dig om efter produkter med hyaluronsyra som ingrediens som binder fukt i allt ifrån vätska i kroppen, till ledvätska till vävnader. Denna syra (som egentligen inte är en syra utan en sockermolekyl) kommer att verka svällande och därmed göra din hy slätare. Därför gör den sig även populär i anti-ageprodukter.

Det du kommer att bli varse om i din framtida jakt på den bästa produkten för just dig är vilken djungel det är och många kommer nog även förfaras över vad dyrt det är.

Det bästa är såklart att uppsöka en dermatolog som kan ge dig en unik behandling som är speciellt anpassad efter just för dig och dina önskningar, men sanningen är att det skulle kosta dig från 3 000 – 10 000 kronor och många känner att det priset är lite högre än vad de önskat.

Därför har vi sett oss om vad som finns på marknaden just nu och som många faktiskt upplever fungerar.

Här nedan har vi listat de olika kategorierna som bör ingå i din hudvårdsrutin för att minska synligheten av dina ärr och bristningar.

Hudvårdsrutin för ärr och bristningar:

Att hitta rätt sorts hudvårdsprodukt för att minska synligheten av ärr och bristningar är inte så svårt. Nedan går vi igenom de steg du bör inkludera i din dagliga hudvårdsrutin för att lyckas.

Om du vill ha tips på vilka produkter som faktiskt fungerar så rekommenderar vi dessa produkter mot ärr och bristningar.

Steg 1: Rengöring

Om orsaken till dina ärr är akne, måste du investera i en bra ansiktsrengöring som är speciellt anpassad för just dig med akne. Varför det är så viktigt är för att dessa produkter ofta innehåller aknebekämpande ingredienser, som salicylsyra och bensoylperoxid, för att läka de existerande blemmorna och förhindra framtida utbrott.

En antibakteriell rengöring är också ett bra alternativ. De kan förhindra infektioner som kan göra dina ärr mycket värre.

För bristningar måste du hitta en tvål som består av fuktgivande ingredienser, detta minskar bristningarnas utseende över tid. Detta inkluderar bl a vitamin E, aloe vera och sheasmör.


Steg 2: Exfoliering

Exfoliering är något du bör göra ca en gång/vecka för att få bort det yttersta lagret av död hud. Helt enkelt för att dina produkter lättare kan komma till den hud som är “levande” och göra det den ska. En överdriven exfoliering kan istället torka ut eller i värsta fall skada din hud, så det bästa är att exfoliera en högst tre gånger/vecka.

Till din hjälp kan du använda en mjuk handduk på ett nyligen rengjort ansikte med cirkulära rörelser. Om du vill skämma bort din hy och ge den det lilla extra så kan du köpa en exfolieringsrengöring speciellt anpassad för dig med akne.

För bristningar kan torrborstning bidra till att minska utseendet. Gör det dagligen, innan du går in i duschen.

Under dusch kan du använda en peeling, men se till att de är milda nog för din hud.


Steg 3: Toner/ansiktsvatten

Ett bra ansiktsvatten eller toner kommer inte att minska synligheten för dina ärr, tyvärr. Men det är fortfarande viktigt att använda eftersom de hjälper huden att lättare kunna absorbera och arbeta in de produkter som du applicerar efteråt.


Steg 4: Serum

Ett serum är formulerat med mindre molekyler så att de lättare kan komma igenom de djupare skikten i huden, dess kraftfulla ingredienser tar itu med specifika hudproblem, som i detta fall innefattar ärr och sträckmärken.

Serum som innehåller vitaminerna A och E är bra alternativ, även  C-vitamin. Varför? Jo, för att det verkar naturligt antiinflammatoriskt, förhindrar att din hud torkar ut, ger en ökad cellförnyelse och glow medan den motverkar uppkomsten av rynkor.

När det gäller applicering så används serum bäst två gånger om dagen, förslagsvis morgon och kväll direkt efter rengöring och toner.


Steg 5: Återfuktning

Detta är ett viktigt steg för att förebygga ärr och bristningar.

Såhär är det, när din hud är torr, är den faktiskt mer benägen för ärr, eftersom dess barriär och yta äventyras. Genom att skämma bort din hud med fukt ökar du dess motstånd för framtida besvär och uppkomst av ärrbildning.

Om du är osäker på vad du ska välja, har vi en lista med bra och prisvärda krämer för ärr och bristningar du kan kika på här.

Dessa krämer bör appliceras med hjälp av cirkulationsmassage. Vi rekommenderar att du masserar med hjälp av fingertopparna lite längre än vad du möjligtvis annars skulle, du du med hjälp av dessa cirkulära rörelserna ökar blodcirkulationen.

Om du fortfarande har öppna sår som inte läkt ännu, så rekommenderar vi dig att avvakta användningen av krämerna.


Steg 6: Använd solskydd

Att bli utsatt för solens skadliga strålar utan skydd kan göra dina ärr mörkare och mer framträdande och det är förmodligen det sista du vill.

Så, innan du går utomhus, gör det till en vana att applicera ett bra solskydd. Vår rekommendation är att du använder produkter med SPF 30 som lägst.

Applicera så ofta som nödvändigt och var noga med att applicera ditt solskydd på alla utsatta områden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *