Finnar i Ansiktet? – Face map för lokalisering och behandling av ansiktsakne

Det finns och har funnits många olika förklaringar och orsaker till dessa acnebesvär som i folkmun tillika fått ett kärt känt namn, “finnar”. En del stämmer, men desto fler är myter. Låt oss spräcka myterna, lokalisera orsaken och råda bot på problemet!

Att få finnar i ansiktet är ett vanligt hudproblem som drabbar talgkörtlar och porer. När dessa producerar en för stor mängd fett så täpps porerna igen och det bildas pormaskar, detta fett lägger sig därefter som ett lock över pormaskarna som är extra känsliga för bakterier och det resulterar i att de blir inflammerade.

Lider du av akne på kroppen, då måste du kika på vår bodymap som hjälper dig lokalisera problemet med din kroppsakne.

Vilka drabbas av ansiktsakne?

Ibland kan det vara svårt att veta hur dessa problematiska upphov av acnebesvär infinner sig. En stor del av de som drabbas får dessa hudåkommor som länge känt under fertil ålder som kvinna, då hormonbalansen rubbas under en viss tid på månaden, andra även under stress och under tonåren. Men som vuxen vet man inte alltid varför man drabbas mer än som fertil kvinna under menstruation och ägglossning, än mindre att man kan göra små som stora förändringar för att förebygga dem.

Varför du får finnar i ansiktet

De förändringar som drabbar ditt anskte kan handla om att till exempel byta örngott oftare och/eller rengöra sin telefon för att nämna ett fåtal. Hur ofta kommer vi inte i kontakt med handtag, bankkortsteriminaler, hissknappar och andra offentliga små ting utan att tvätta händerna innan vi i direkt anslutning tar upp telefonen för att ta ett samtal? Under det samtalet så har du hunnit flytta miljontals bakterier till ditt ansikte från din telefon som kan ge upphov till bl.a acne.

Stora förändringar som kan tyckas svåra för en del kan vara att ändra sin kost och livsstil.

Lyckligtvis så kan man göra förändringar för att motverka uppkomsten av akne genom att via placeringen av dessa oönskade besvär ta reda på orsaken till varför de uppstår. För hur konstigt det än må låta så kan din acnes placering berätta för dig vilket organ i din kropp som kräver en förändring, extra omtanke eller tillägg samt vilken förändring du bör göra i din kost eller i ditt liv för att du ska få en vacker hy igen. Tåls att säga är att rengöring är mycket viktigt för att ha en chans att få bukt med din akne.

Vi har tidigare testat ett antal produkter för behandling av finnar och att investera i en bra ansiktsrengöring är av högt värde för både dig med eller utan acne. Eftersom huden i ansiktet är väldigt tunn och skör så hör inte en vanlig tvål hemma där. Något annat som är värt att tänka på är att rengöra ansiktet det sista du gör när du kliver ut ur duschen. På så sätt motverkar du att eventuella balsamrester ligger kvar i ansiktet och irriterar porerna. Att förebygga problemet är A och O, annars är det lätt att du kan drabbas av acneärr som kan leda till att du har ett nytt problem att ta itu med i framtiden.

Face Mapping -Anledningen till just dina akneproblem och vad du kan göra

Med hjälp av vår facemap kan du lokalisera ditt problem utifrån placeringen av din akne och på så sätt få reda på vad som är grunden till problemet.

Så här fungerar face mapping: Du börjar med att leta fram den siffra som överensstämmer med placeringen av dina finnar på bilden nedan. Därefter kan du enkelt leta upp respektive siffra i numrerad ordning under bilden. Där beskriver jag sedan vad problemet är kopplat till och hur du kan göra för att motverka besvären och uppkomsten.

Facemap för lokalisering av anledning och bot på finnar i ansiktet

Vill du använda hälsocoachens facemap på din hemsida? Självklart går det bra. Men endast om du använder koden nedan i sin helhet:

<img src=”http://www.xn--hlsocoachen-l8a.se/wp-content/uploads/2017/07/bodymap-finnar-i-ansiktet.jpg” alt=”Facemap av hälsocoachen” style=” =”width:840px;height:708px;”>BodyMap från <a href=”http://www.hälsocoachen.se”>Hälsocoachen</a>
  1. Finnar i pannan. Din acnes placering är i pannan/över ögonbrynen. Har intaget av skräpmat, halvfabrikat och/eller fett ökats på sistone så kan matsmältningen ha fått sig en törn och därmed gett uppkomsten till din acne. Vad du ska göra är att drick mer vatten och öka intaget på fibrer (Kostfibrer) som är bra för tarmrörelserna och binder vatten. Tänk på att kostfibrer endast finns i vegetabiliska livsmedel.
  2. Finnar mellan ögonen. Dina finnar är placerade i mitten av dina ögonbryn, ovanför näsan.
    Skippa alkohol och mjölkprodukter. Lider du av allergier så brukar acne även uppkomma just här, så se över ingredienserna i den mat som du äter och för att vara lite extra snäll mot din lever så uppskattas det att du utövar någon typ av kroppsrörelse dagligen, förslagsvis att ta en skön promenad, ta trapporna istället för hissen, hoppa av bussen en hållplats tidigare och varför inte ta och städa hemmet? Utöver det så är sömn väldigt viktigt. Att skönhetssömnen är viktig är alltså ingen myt!
  3. Finnar bredvid ögonen. Din acnes placering är kring ögonen och/eller kindbenet jäms med öronens början och fram mot kindbenet. Njurarna är kroppens “reningsbank” och några av njurarnas stora ansvar är att rena blodet, bilda urin samt reglera salthalten. Acne vid området kring ögonen och även påsar och svarta ringar under ögonen är orsaken till ditt problem. Detta tyder på uttorkning, fyll på vattenflaskan och botten upp! Att dra ner på koffein och alkohol är att föredra då dessa två agerar uttorkande. Extra viktigt för dig att tänka på är detta jag skrev om ovan med rengöring av telefonen, att byta örngott lite oftare är också att föredra.
  4. Finnar på näsan. Din acnes placering är på näsan. Minska intaget på kryddstark mat samt kött. Välj gärna mat med lågt kolesterol och byt ut de mättade fetterna mot de bra – omättade. Det är vanligt att du har högt blodtryck och låga nivåer av vitamin B om din acne upprepade gånger blossar upp på denna placering. Din foundation kan också vara en bov i dramat, har du kollat utgångsdatumet? Är den tilltäppande?
  5. Finnar på kinden. Din acnes placering är på kinderna (äppelkinderna) Röker du? Lider du av astma, andra andningssvårigheter eller allergier? Denna placering tyder nämligen på ett problemområde för dessa personer. Om du inte känner igen dig så tyder det på att din kropp kan vara överhettad vilket kan göra att talgkörtlarna producerar mer fett som i sin tur täpper till porerna och bildar pormaskar som blir inflammerad (=acne). Det du kan göra är att äta mer väl kyld mat, minska sockerintaget och se till att få mycket frisk luft. Undvik en kost som försurar din kropp (kött, fisk, ägg, socker, mjölkprodukter, koffein, pasta, spannmål, vete för att nämna några) och ät mer av frukt, bär, grönsaker, potatis och rotfrukter, svamp och ta med fördel tillskott av kalcium och magnesium. Var extra noga med att byta örngott ofta och att rengöra telefon (då mycket bakterier flyttas från dessa till just ditt problemområde.)
  6. Finnar runt munnen. Din acnes placering är kring munnen samt vid mungiporna. Detta är ett stort problemområde för många och tråkigt nog oundvikligt. Kanske har du stressat mer än vanligt? Eller befinner dig under den tiden på månaden då hormonerna befinner sig i obalans (menstruation och ägglossning)? Det du kan göra för att förebygga acnen är att se över sömnen, (tvi den som säger att skönhetssömnen är en myt!), drick mycket vatten, ät mycket grönt! Gärna gröna blad, och var noga med rengöring morgon och kväll. Jag kan varmt rekommendera att investera i en bra ansiktsrengöring som är anpassad för just din hy beroende på om du har oljig, kombinerad eller torr.
  7. Finnar på hakan. Din acnes placering är på hakan. Öka ditt fiberintag och drick örtté!
  8. Finnar på halspartiet. Din acnes placering är på halsen. Acne på denna placering kan innebära att din kropp bekämpar bakterier för att – förhoppningsvis undvika sjukdom. Det du kan göra är att vila och ägna dig tid åt avslappning.

Ett par sista ord om ansiktsakne

Tänk på att nästa gång du drabbas av acnebesvär, ta hjälp av denna Face Map för att få bukt med finnarna i ansiktet omgående. Det kan vara så att det bara är din kropp som önskar kommunicera med dig, men att du har varit en dålig kompis och inte lyssnat. Kom även ihåg att bara för att du får en finne på näsan så behöver det inte betyda att det är något fel på ditt hjärta! Lycka till och ta hand om dig och din kropp!

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply